top of page

F.A.Q. PILATES

Bijgewerkt op: 1 apr. 2023

Goed om weten over 'pilates':

Pilates? Is dat zoals yoga?

Het zijn op zich twee verschillende bewegingsvormen waarbij bepaalde houdingen vergelijkbaar zijn en de ademhaling is bij beide belangrijk.

Bij pilates wordt er vooral op de toestellen met springveren gewerkt en zijn de matoefeningen een klein onderdeel van de methode.


Voor wie is het?

Voor iedereen: fit, jong, oud, met fysieke klachten, met een blessure, na revalidatie, sporters, dansers, acteurs, op late(re) leeftijd nog beginnen met bewegen/sporten.


Wat als ik een blessure heb of aan het revalideren ben?

Bespreek dit vooraf met je arts/ specialist/ kinesist. Elke blessure of fysieke klacht dient voor aanvang van elke sessie aan de pilates trainer meegedeeld te worden.

Privé sessies zijn aangeraden om specifiek rond een fysieke klacht te werken. Pas na evaluatie en goedkeuring van de trainer kan je eventueel overstappen naar een duet of groep sessie.


Vermager je daarvan?

Door pilates verbetert je algemene lichaamshouding waardoor je er langer en slanker zal uitzien. Een gezond voedingsschema en regelmatig oefenen is nodig om een bepaald streefgewicht te behalen.


Pilates als je zwanger bent?

Volgde je reeds pilates voordat je zwanger werd, dan kan je dit verder volgen. Vanaf de 4de à 6de maand is het aangeraden om privé sessies (verder) te volgen om heel gericht te kunnen oefenen.

Je volgde nog geen pilates voordien? Dan ben je met goedkeuring van je arts na de bevalling welkom om zo je lichaam terug in conditie te krijgen.


Hoeveel keer oefen je per week om resultaat te hebben?

Hoeveel tijd heb je? Hoeveel tijd wil je eraan spenderen? Wat is jouw trainingsdoel?

Als je plichtbewust elke week je sessie volgt en daarnaast op je houding let, zal er al vlug een verschil te merken zijn in je dagelijkse leven. Sommigen doen enkele 'huiswerk' oefeningen thuis, anderen plannen meerdere sessies per week om bewust naar hun doel te werken.


Wat heb ik nodig voor een pilates sessie?

Een comfortabele outfit en eventueel sokken. Breng een handdoek mee, want jawel pilates is een 'full body workout' waarbij je zweet. Drink voldoende water voor en na de les.


Zijn er verschillende soorten pilates?

Pilates in zijn authentieke vorm, zoals Joseph H. Pilates deze ontwikkelde, wordt ook wel klassieke pilates genoemd. Door de jaren heen ontstonden er allerlei varianten die tot de contemporary pilates behoren.

Het is belangrijk om pilates te volgen bij een opgeleide trainer die de volledige methode (=alle toestellen) beheerst en zelf verder les volgt.


Wat heb ik eraan?

Je leert beter bewegen, je zal dit merken in je dagelijkse leven en het zal je sportprestaties verbeteren. Je voelt je algemeen fitter en frisser van geest.

Joseph H. Pilates teaching a mat session (Foto Eric Sanford, courtesy Jacob's Pillow)


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page