top of page

Pilates training. Een extra kanttekening.

Bijgewerkt op: 2 apr. 2023

"There are things known and there are things unknown, and in between are the doors of perception."

Gezien de vele vragen en soms wel bizarre informatie van nieuwe klanten die me hun ervaring met pilates delen, even een woordje uitleg.


Wat is het zeker niet: een hype of 'yoga op een matje''.


De #pilatesmethode bestaat sinds het begin van de 20ste eeuw en is een #fullbodyworkout waarbij op een heel bewuste manier aan kracht en lenigheid wordt gewerkt .


Joseph Hubertus PILATES is een Duitser die naar New York emigreerde en daar zijn methode verder ontwikkelde.


Soorten pilates?


De authentieke vorm zoals Joseph 'Joe' Pilates deze ontwikkelde, is dé pilates methode.


De 'contemporary vormen' zijn afgeleid van de originele methode en heel effectief en goed onderbouwd, vooral bij herstel en wederopbouw*.Soorten trainings?


De #personaltraining, een full body workout volgens eigen noden en/of doelstellingen, waarbij op alle toestellen wordt getraind.


De #groepstraining ; een training in groep van een beperkt aantal, meestal 6 à 10 deelnemers. Bij pilates training hoort een individuele aanpak waarbij de trainer rondloopt en iedereen specifieke 'hands-on' verbeteringen geeft*.

De oefeningen worden vooral op de mat uitgevoerd, met handles, pole, strap, gewichten, barrels, magic circle, gewichten als meest gebruikte en authentieke pilates 'props'.

Er kan eveneens een parcours in de studio uitgestippeld worden, waarbij de deelnemers via een doorschuifsysteem hun individuele training op elk toestel uitvoeren en dus vooral de veren aan bod komen.


Nu ontdekte ik onlangs dat mijn studio een vermelding kreeg in een lifestyle magazine, waarvoor dank. Leuk te lezen dat er een extra rubriek aan pilates werd gewijd. Enkel had ik zo het vermoeden dat de nodige informatie ontbrak en het eerder een 'Google-plakwerk-artikel' werd. Maar bon, in deze hectische tijden moet het nogal eens vlug gaan zeker?


Wat ik graag wil meegeven: wees op je hoede als je effectief pilates in zijn authentieke vorm wil uitproberen. Iedereen kan de term 'pilates' aan zijn aanbod toevoegen, maar is daarom geen opgeleide trainer*. Als je liever gewoon in groep op een swingende beat beweegt, dan bestaan er een heleboel bewegingsvormen die je zeker kunnen bekoren, maar skip er liever de pilates-vorm, om onnodige ontgoocheling te voorkomen.

"Don't judge what you don't understand.

Zelf ben ik lid van drie trainingsclubs en vind ik het heerlijk om in de menigte er volledig voor te gaan. Toegegeven, bepaalde sporttechnieken zouden zonder pilates quasi onmogelijk zijn of al tot blessures geleid hebben. Dus ja, ik train zelf ook in mijn studio en boek getrouw mijn personal trainings waarvoor ik zelfs naar het buitenland reis*.


Hopelijk opent deze informatie de juiste toegangsdeur naar dé pilates methode!


* HIER MEER OVER IN EEN VOLGENDE POST

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page